Haber

Yolsuzlukla suçlanan Portekiz Başbakanı Antonio Costa görevinden istifa etti

PortekizBaşbakan António Costa, yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında müfettişlerin resmi konutunda arama yapmasının ardından istifasını cumhurbaşkanına sunduğunu duyurdu.

Costa, şüpheli olarak isminin geçmediğini ancak soruşturma nedeniyle görevde kalamayacağını söyledi. Salı günü savcılıktan yapılan açıklamada, lityum madenleri ve hidrojen üretimine verilen imtiyazların araştırıldığı belirtildi. Público gazetesinin haberine göre beş kişi gözaltına alındı.

ALTYAPI BAKANI DA RADARA GİRDİ

Público’ya göre bu kişiler arasında Costa’ya yakın olduğu düşünülen iki kişi, özel sekreteri Vítor Escária ve bir iş danışmanı yer alıyor. Elektrik anlaşmalarına ilişkin soruşturma kapsamında Altyapı Bakanı Joao Galamba da suçlandı. Başbakan Salı günü yaptığı açıklamada, “Başbakanlık makamının onuru, başbakanın dürüstlüğü, ahlakı ve hatta herhangi bir suç faaliyeti şüphesiyle bağdaşmaz.” dedi.

İSTİFASI KABUL EDİLDİ

Costa, yolsuzluk soruşturmasına şaşırdığını ancak soruşturmayı yürütenlerle işbirliği yapma sözü verdiğini söyledi. Costa, “Vicdanımı rahatsız eden veya kınanacak hiçbir yasadışı faaliyet yok” diye ekledi. Costa’nın televizyondaki konuşmasından kısa bir süre sonra Başkan Marcelo Rebelo de Sousa, başbakanın istifasını kabul ettiğini duyurdu.

DEDEKTİFLER 25 BİNADA ARAMA YAPIYOR

Yaklaşık 140 dedektif, başbakanlık konutunun yanı sıra 17 konutta, aralarında başbakanlık özel kalemi ve iki bakanlığın da bulunduğu 25 binada arama yaptı.

PORTEKİZ HİSSE ENDEKSİ KAYIP FİYATI

Enerji kaynağı olarak kullanılacak hidrojen yatırımlarının odak noktası olan Sines derin deniz limanındaki belediye ofislerinde de arama yapıldı. Portekiz’in ana hisse senedi endeksi PSI 20, siyasi krizin ortaya çıkmasıyla birlikte yaklaşık yüzde 3 oranında değer kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu