Sağlık

Yüzme bel fıtığı için ekstra fayda sağlamaz

Doğru yapılan her türlü sporun olumlu etkileri vardır.

Bel fıtığının bir hastalık olmadığını, yaşla birlikte ortaya çıkan doğal bir sonuç olduğunu belirten uzmanlar, her türlü gerçek sporun genel vücut sağlığı ve bel fıtığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu söylüyor. Yüzmenin bilinenin aksine bel fıtığı için vazgeçilmez bir spor olmadığını vurgulayan Beyin ve Sınır Cerrahisi Uzmanı Op. Emre Ünal, “Yüzme hem zaman hem de beden olarak emek isteyen bir spor. Öte yandan yapılan araştırmalara göre bel fıtığı için diğer sporlara göre ekstra bir fayda sağlamadığı ortaya çıkıyor.” açıklamasını yaptı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin ve Sınır Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, yüzmenin bel fıtığına iyi gelip gelmediğini değerlendirdi.

Bel fıtığı bir hastalık değil, yaşlılığın bir sonucudur.

Beyin ve Sınır Cerrahisi Uzmanı Op. Emre Ünal, “Yaşlandıkça vücudumuzdaki her dokuda olduğu gibi disklerde de aşınma ve bozulmalar oluyor. Bu nedenle fıtık bilinenin aksine bir hastalık değil, yaşlanmanın kaçınılmaz ve doğal bir sonucudur. Fıtık, omurilikten çıkan sinirleri ezmeye başladığında veya ağrıya neden olduğunda hastalık halini alır. söz konusu.

Her bel ağrısının sorumlusunun bel fıtığı olmadığını belirten Ünal, “Her bel fıtığı ağrı yapar diye bir kural yok. Bu nedenle sürekli bel ağrısı olan bir kişi bir beyin cerrahı tarafından muayene edilerek ağrının nedeninin bel fıtığından kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılmalı ve buna göre tedavi düzenlenmelidir. terimleri kullandı.

Doğru yapılan her türlü sporun genel vücut sağlığına ve bel fıtığına olumlu etkileri vardır.

Yüzmek bel fıtığına iyi gelir mi sorusuna da değinen Op. Emre Ünal, “Sadece yüzme değil, her türlü gerçek sporun genel vücut sağlığı ve bel fıtığı üzerinde olumlu etkileri olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Ancak bir noktaya dikkat edilmelidir, ‘doğru yapılan’ sporlardan bahsediyoruz. Yüzme, vücudumuzdaki hemen hemen tüm kas kümelerini aynı anda çalıştıran, sadece kas gücü sağlamakla kalmayıp aynı zamanda kalp ve damar sistemimizi de çalıştıran eksiksiz bir spordur. Ancak yüzmenin de zorlukları vardır. Havuzlu müstakil bir evde yaşamıyorsanız, ev kurallarında bunu yapmanız mümkün değildir. En kısa zamanda mutlaka bir tatil köyüne gitmeniz gerekiyor. Bu tesislerde denize girmeden önce ve sonra duş almak zorunlu olduğu için bu rutine zaman ayırmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Yüzme, gerçek bir duruşla en az 10 dakika aralıksız yapıldığında genel sağlık açısından faydalıdır.

Dört mevsimi olan ülkemizde özellikle soğuk havalarda yapılması zor bir spor olduğunun altını çizen Ünal, “Kapalı havuza girseniz bile çıkışta kendinizi soğuktan koruyamamak. havuz bel ağrısına ve grip enfeksiyonlarına neden olabilir. Yüzmenin genel sağlık açısından faydalı olabilmesi için en az 10 dakika gerçek duruş ve ritimle yapılması gerekir. Nüfusun yüzde kaçı gerçek duruşla 10 dakika durmadan yüzebilir? 2016 yılında Journal of the European Spine Association dergisinde yayınlanan bir makalede, yarışmalara katılan yüzücüler ile hiç spor yapmayan 200 kişi karşılaştırılmış ve iki kümenin ortasında bel fıtığı gelişiminde bariz bir fark görülmemiştir. . Tüm bunlar göz önüne alındığında yüzmenin hem zaman hem de beden açısından emek isteyen bir spor olduğu görülmektedir. Öte yandan diğer sporlarla karşılaştırıldığında bel fıtığı için ekstra bir fayda sağlamadığı ortaya çıkıyor.” açıklama yaptı.

Fıtık sorunu olanlar mutlaka spor yapmalı ama illa yüzmek şart değil.

Doğru yapılan her türlü sporun genel vücut sağlığı için faydalı olduğunu yineleyen Beyin ve Sınır Cerrahisi Uzmanı Op. Emre Ünal, “Yüzmenin de en az diğer sporlar kadar faydası var ama sanılanın aksine bel fıtığını önlemede bir farkı yok. Bir kişinin düzenli olarak spor yapabilmesi için bu sporu yapmaktan zevk alması ve kendine ayıracak yeterli zamanı olması gerekir. Aksi takdirde süreklilik sağlanamaz.” söz konusu.

Ünal sözlerini şöyle tamamladı:

“Bel fıtığı olan veya bel fıtığı ameliyatı olan bir kişinin hayatında mutlaka spor olmalıdır. Ancak bu sporun yüzme sporu olması şart değildir. Kişi hangi sporu yapacağına zamanına ve kişisel zevklerine göre karar vermelidir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

bozyazi-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu