Ekonomi

Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler İhracatı Mayıs’ta Yüzde 3 Arttı

Su ürünleri ve hayvansal ürünler sektörü Mayıs ayında yüzde 3 artışla 310,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ay en fazla horoz ve tavuk eti ihracatı yapılırken, hedef pazarlardaki büyüme oranları dikkat çekti. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika gibi pazarlarda önemli büyüme kaydeden sektör, Japonya ve Çin’i de radarına aldı.

Mayıs ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 14,4 artarak 21,7 milyar dolar oldu ve Nisan ayındaki çift haneli düşüşü telafi etti. Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 artan su ürünleri ve hayvansal ürünler sektörü, 310,3 milyon dolarlık ihracata imza atarak Türkiye’nin toplam ihracatına yüzde 1,4 oranında katkı sağladı.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) ise Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 14,5 artışla yaklaşık 90 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birliğin ihracat birim fiyatı 1,98 dolar ile Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti.

Mayıs ayında Türkiye’de en çok ihraç edilen ürün 29,2 milyon dolarla horoz ve tavuk eti oldu. İhracatı en çok artan eser yüzde 563,2 büyüme ile orkinos kümesinde gerçekleşti.

Türkiye’de Mayıs ayında en fazla ihracat 52,2 milyon dolarla su işleri ve hayvansal ürünlerde klasik pazar olan Irak’a yapıldı. bu ülke; Bunu 36,2 milyon dolarla Rusya, 18,8 milyon dolarla İtalya, 15,2 milyon dolarla Hollanda ve 15,1 milyon dolarla Almanya izledi. İlk 20 pazarımız arasında en fazla büyüyen ülkeler %146,9 ile Rusya ve %121,6 ile İran oldu.

İŞİB’in Mayıs ayı ihracatında Irak 26,5 milyon dolarla ilk sırada yer alırken; Bunu 3,8 milyon dolarla İran, 3,5 milyon dolarla Rusya, 3,2 milyon dolarla Katar ve 2,6 milyon dolarla BAE izledi. En çarpıcı artışlar yüzde 184,5 ile İspanya ve yüzde 169,5 ile Kongo’da görüldü.

İSHİB Başkanı Müjdat Sezer, “Avrupa, Orta Doğu ve Afrika gibi pazarlarda önemli büyüme kaydettik. Amacımız ürünlerimizi dünyanın her yerine ihraç edebilmek. Bu noktada Japonya’yı da bünyemize kattık. ve Çin’i radarımıza aldık. Yıl sonunda da ülkemizin ihracatına değerli katkılar sunarak devam etmek istiyoruz.” – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu