Yaşam

Derin, düşündürücü bir okuma ve Andre Gide’in dünyasına giriş: Pastoral Senfoni

André Gide, eserlerini günah ve istek arasındaki çatışma, ahlaki körlük ve insan benliğinin çelişkili doğası üzerine temellendirmiştir ve bu açıdan Pastoral Senfoni, yazarın dünyasına giriş niteliği taşıyan derin ve düşündürücü bir romandır.

André Gide’in ölümsüz eseri Pastoral Senfoni, kör bir kızın doğaya, hayata ve duygulara dair algısının sertliğini ve bir papazın aldığı teolojik eğitim sonucunda neyi görev olarak görmesinin yarattığı çelişkiyi; Maddi ve manevi körlük ile günah arasında sıkışmış varoluşların anlatımıdır.

Bu insani çelişkiler yumağı içinde duyguların gerçek doğasını barındıran kalp tarafından aldatılan sadece din adamı değil, aynı zamanda kişiyi her seferinde haklı çıkarmaya çalışan mantıksal akıl yürütmenin ta kendisidir.

başyapıt

Hegel, Rousseau ve Condillac’ın etkisiyle ortaya çıkan, Kutsal’ın yorumlarıyla örtüşen ve bunları yıkmaya çalışan derin düşünceler, Beethoven’ın eserinden esinlenen Nobel ödüllü André Gide’in edebi ustalığıyla tek nefeste okunabilir. Aynı isim, Sartre’dan Camus’ye nesiller boyu yol açıyor. Aşkın bir başyapıt.

Bazı insanlar ne yüzeysel ne de kolay olan huzurun sırrını fikirlerinde bulmuşlardır. Gide’in sırrı, tüm şüphelerine rağmen insan olma gururunu asla kaybetmemesinde yatmaktadır.

Sayfa: 80

Kitap ne diyor?

İsviçre Alpleri’nde yaşayan bir rahip, teyzesi ölmüş ve ona bakacak başka akrabası olmayan kör bir kızı, Tanrı’ya hizmet etmek amacıyla, halihazırda beş çocuğunun bulunduğu eve götürerek evlat edinmeye karar verir. için.

Bu karar sadece evde şaşkınlığa yol açmakla kalmaz, aynı zamanda bir dizi başka olayı da tetikleyerek rahibin Hıristiyan hayırseverliğini şehvetli aşkla karıştırmasına ve sonuçlarına katlanmasına yol açar. Çünkü eğer zihnimizdeki hayaletlere ve canavarlara dikkat etmeden, gerçek kötülükle yetinseydik, hayat ne kadar güzel olurdu ve acılarımız ne kadar daha katlanılır olurdu.

Nobel ödüllü yazar hakkında…

Andre Gide, 1869’da Paris’te doğdu. Yazarlık kariyerine 1891’de yayımladığı Les Cahiersd’ André Walter – André Walter’ın Not Defterleri ve Le Traité du Narcisse, Narcissus Üzerine Bir Çalışma ile başladı. Bunları Dünya Bereketleri ve Yeni Nimetler. En önemli eserlerinden biri olan Ayrı Yol’u 1902’de yayımladı.

Gide’in ustalığı, üslubunun berraklığı ve netliği, bir yandan kitaplarında ortaya koyduğu sıkıntılarla, diğer yandan niyetinin karmaşıklığıyla tam bir çelişki içindedir. Son derece duygusal ve insani bir roman olan Pastoral Senfoni’yi, Gide’in en yetkin eseri sayılan Sahteciler izledi.

Bu tarihten sonra eserlerinde toplumsal sorunları ön planda tuttu. Her türlü önyargıdan uzaklaşılmasını, yerleşik inanç ve görüşlere körü körüne bağlı kalmaktan kaçınılmasını önerdi. 1947’de Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. 1951’de öldü.

Kitap sayfası için iletişim:

[email protected]

haber-kucukcekmece.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu