Haber

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, üye ülkelere İsrail’e silah ihracatını durdurma çağrısında bulundu

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in katliam yaptığı Gazze’ye yönelik baskınlarında sivil kayıplarına tepki gösteren ülkelere silah ihracatı çağrısında bulundu.

Borrell, BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Komiseri Genel Philippe Lazzarini ve AB Başkanlığı Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez, AB ülkelerinin kalkınma bakanlarının 2015 yılındaki gayrı resmi toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Brüksel.

‘İSRAİL’İN GÖSTERMESİ GEREKİYOR’

UNRWA’ya verilen desteğin devamı konusunda AB üyesi ülkeler arasında fikir ayrılıkları bulunduğunu kaydeden Borrell, “İsim vermeyeceğim ancak bazı üye ülkeler ‘desteğimi artıracağım’ derken bazıları ‘bağlantımı iptal edebilirim’ diyor. Bazıları da ‘İptal etmeyeceğim ama açıklama yapılana kadar da yardım etmeyeceğim’ diyor.” “Fakat çoğunluğun Filistin halkını desteklemenin başka bir alternatifi olmadığı gerçeğini anladığını düşünüyorum.” söz konusu.

İsrail hükümetinin UNRWA’yı kapatmak yönündeki siyasi iradesini gizlemediğini hatırlatan Josep Borrell, suçlamaları kanıtlaması gereken tarafın İsrail olduğunu ancak iddialara ilişkin şu ana kadar herhangi bir delil sunulmadığını söyledi.

‘İNSANLARI NEREYE TAHLİYE EDECEKLER? AY’A?’

UNRWA ile ilgili karar vermeden önce tezlerin kanıtlanması gerektiğini vurgulayan Borrell, “(İddialar) muhtemelen doğrudur, muhtemelen değildir, ancak makul görünen bu teze insanların körü körüne inanması alışılmadık bir durumdur. Hukukun temel unsurları. Ve biz her zaman hukukun üstünlüğünü vaaz eden taraftayız. “Umarım bunu söylediğim için antisemitizmle suçlanmam” diye eleştirdi.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Gazze’de artan sivil ölümlerine tepki gösteren ülkelere de bir davette bulundu: “Eğer çok fazla insanın öldürüldüğüne inanıyorsanız, belki de bu kadar çok insanın öldürülmesini önlemek için (İsrail’e) daha az silah sağlamalısınız.” ” Herkes Tel Aviv’e gidiyor ve ‘Bunu yapmayın, sivilleri koruyun, bu kadar insanı öldürmeyin’ diye yalvarıyor. Ama (İsrail Başbakanı Benjamin) Netanyahu kimseyi dinlemiyor.”

İsrail’in Refah bölgesine yönelik saldırı planı hakkında konuşan Borrell, “İnsanlar tahliye edilecek. Nereye, Ay’a? Bu insanları nereye tahliye edecekler? Uluslararası toplum bunun çok sayıda insanın hayatını kaybedeceği bir katliam olacağına inanıyor” dedi. Belki (İsrail’e yaptıkları) “Silah tedarikini düşünmeleri gerekiyor. Ülkeler ‘Çok fazla insan öldürülüyor, lütfen insanlara sahip çıkın, lütfen bu kadar çok insanı öldürmeyin’ diyor. ‘Lütfen’ demeyi bırakın ve bir şeyler yapın.” sözleriyle tepki gösterdi.

‘GAZZE’DE GÜVENİLİR BİR YER YOK’

UNRWA Komiseri General Lazzarini, Refah’ta askeri operasyon başlama ihtimalinden endişe duyduğunu belirterek, “Hepimizin bildiği gibi sivil halkın ödediği bedel tarif edilemez. Nüfusun yüzde 5’i ya öldürüldü, yaralandı ya da kayboldu” dedi. ve bu sadece dört ay içinde gerçekleşti.” ” söz konusu.

Saldırılar nedeniyle Refah’ta faaliyet göstermenin gün geçtikçe zorlaştığını belirten Lazzarini, “Dün ilk kez yerel polisin sağladığı asgari koruma olmadığı için Birleşmiş Milletler (BM) faaliyet gösteremedi. Yerel polis olmadığı için sınırdaki konvoylarımız 100’e yakın genç tarafından yağmalandı ve imha edildi.” dedi.

Gazze’de “güvenli” bir yer olmadığına işaret eden Lazzarini, “Gazze Şeridi’nde güvenli yerin ne anlama geldiğine dair hiçbir fikrim yok. Şu ana kadar 4 kez insanların bir yerden bir yere götürüldüğünü gördüm. Her seferinde, onlara daha güvenli bir yer sunuluyor.” “Güvenli olduğu söylenen bir yere gitmeleri söylendi ama sonra buranın güvensiz olduğu ortaya çıktı. Peki bu insanlar nereye gidecek? Bilmiyorum.” sözlerini kullandı.

İsrail’in iddiaları üzerine açılan soruşturma ve eleştiriler nedeniyle istifa edip etmeyeceği yönündeki soruya Lazzarini, “İstifa etmeye niyetim yok” dedi. o cevapladı.

‘ZENGİN İNSANLARIN GİDECEK YERİ YOK’

AB Dönemi Lideri Belçika’nın Kalkınma İşbirliği Bakanı Gennez, Refah bölgesine saldırı planıyla ilgili olarak, “Refah’ta mahsur kalan 1 milyondan fazla Filistinli, bizzat Başbakanın talimatıyla gerçekleştirilecek bir kara operasyonuyla karşı karşıya. (Benyamin Netanyahu). Bu insanların gidecek hiçbir yeri yok. Geniş, “Büyük çaplı bir saldırı insani felakete, çok daha fazla ölüme ve çok daha fazla yaralanmaya yol açar.” dedi.

Netanyahu’nun açıklamasının, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) İsrail’den sivil kayıplarını önlemesini ve daha fazla insani yardım sağlanmasını talep eden ihtiyati tedbirleri uygulamaya karar vermesinden birkaç hafta sonra geldiğine dikkat çeken Gennez, ateşkes çağrısında bulundu.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

haber-boztepe.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu