Ekonomi

Susuz tarım iklim krizinde umut oluyor

İZMİR (İGFA) – İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuraklık ve yoksullukla mücadele için ekonomik getirisi yüksek olan kuru bamyayı çevreye yayıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayında kurduğu İzmir Tarımsal Kalkınma Merkezi (İZTAM) tarafından Bergama Yenikent Ovası’nda yapılan kurutulmuş bamya ekimi başarılı sonuçlar verdi ve hasat başladı. Ekilen ata kurusu bamyalar tohum olacak ve İzmir’in tüm ilçelerine ücretsiz olarak dağıtılacak.

Kuru tarım teşvik ediliyor
Kuraklık karşısında önemli bir ürün olan kuru bamya, katma değeri yüksek bir ürün olduğu için üreticiler için de önemli bir gelir kaynağı. Kurutulmuş bamya projesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üretici gelirini artırma ve susuz tarımı yaygınlaştırma hedeflerinin bir modülü olarak hayata geçiriliyor. Proje, İzmir’in tarımsal potansiyelinin geliştirilmesine, susuz tarım yapılmasına ve çiftçilerin daha iyi gelir elde etmesine katkı sağlayacaktır.
Proje kapsamında Bergama’da 1 dönümlük alana tohumluk üretimi için kurutulmuş bamya ekimi yapıldı. Mayıs ayında ekilen kurutulmuş bamya, Temmuz ayında hasat edilmeye başlandı. Toplanan kurutulmuş bamya tohumlarının İzmir’in tüm ilçelerine ücretsiz olarak dağıtılması planlanıyor.

Yağmur suyuyla yetiştirilen kurutulmuş bamya
Atalık kurutulmuş bamya tohumu, kuraklığa dayanıklı bir bitki olması ve susuzluk dönemlerinde bile yetişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle kurutulmuş bamya ekiminin İzmir tarım sektörünün dayanıklılığının artırılmasına yardımcı olması amaçlanmaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi susuz bamya dikimi projesini havza bazlı bir planlamayla yürütüyor. Tarımsal havza planlaması, su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına ve su sıkıntısı çekebilecek alanların belirlenmesine yardımcı olur.

guneyajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu