Ekonomi

Philly Fed endeksi son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Philadelphia Merkez Bankası, yeni siparişler ve sevkiyatlardaki artışın etkisiyle aylık iş koşulları endeksinde önemli bir artış kaydederek Nisan ayında son iki yılın zirvesine ulaştığını bildirdi. ABD’nin Orta Atlantik bölgesindeki imalat faaliyetlerini ölçen endeks, Mart ayındaki 3,2 seviyesinden 15,5’e yükselerek ekonomistlerin 2,3’lük beklentilerini aştı. Bu performans, 34 ekonomistten oluşan bir grubun en yüksek tahminini bile geride bıraktı.

Bu artış, genel ekonomik büyümeye rağmen 2023 yılı boyunca yaşanan ılımlı gerilemenin aksine, ABD fabrika sektöründe bir toparlanmaya işaret etmektedir. Yeni siparişler endeksi geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana en yüksek noktasına ulaşırken, sevkiyat faaliyetleri de Ağustos 2022’den bu yana en yüksek hızına ulaştı.

Bununla birlikte, veriler girdi maliyetlerinde de bir artış olduğunu gösterdi ve ödenen fiyatlar endeksi Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Mal üreticileri tarafından alınan fiyatlarda da hafif bir artış yaşandı. Bu enflasyonist baskılar 2023’ün ikinci yarısında azalmıştı ve o dönemde Fed yetkilileri bunu enflasyonun %2 hedefine doğru ilerlediğinin bir işareti olarak değerlendirmişti. Bu endekslerdeki son artış, bu yılki diğer verilerle uyumlu olup, enflasyonun kalıcı olduğunu ve merkez bankacılarının para politikasını ne zaman gevşetebilecekleri konusunda sinyal vermekten kaçındıklarını göstermektedir.

İstihdam cephesinde, imalat istihdamı düşmeye devam ederek Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Bu durum, imalat sektöründe istihdam artışının yavaşladığını gösteren daha geniş eğilimlerle uyumlu olup, sektör geçtiğimiz yıl ayda ortalama sadece 2.000 istihdam yaratarak özel sektördeki istihdam artışları açısından en zayıf sektörlerden biri haline geldi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

gergerajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu