Yaşam

Kayserili Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Yazar Hasan Nail Canat’ı Anma Programı

Şair-Yazar Ahmet Sıvacı’nın konuşmacı olarak katıldığı programa, Türkiye Gazeteciler Sendikası Kayseri Şube Başkanı Mehmet Hüsrevoğlu, Gönül Kültür Kuruluşları Başkanı Ahmet Taş ve davetliler katıldı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları Merkezi’nde bulunan Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programda Kayserili ünlü tiyatro ve sinema sanatçısı ve yazar Hasan Nail Canat anlatıldı.

Programın açılışında bir konuşma yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası Kayseri Şube Başkanı Mehmet Hüsrevoğlu, sanat dünyasından çeşitli yazar ve çizerleri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ortaya atıp kamuoyuna duyurduğu fikir ve fikirleri bir araya getireceklerini belirtti. Kayseri ve bu isimlerden ilkinin Hasan Nail Canat olduğu öğrenildi.

Programın ilerleyen saatlerinde Şair-Yazar Ahmet Sıvacı, Hasan Nail Canat’ın hayatından çeşitli kesitleri sinevizyon gösterisi eşliğinde anlattı. Tiyatro ve sanat dünyasına ilgi duymasını sağlayan kişi olarak gördüğü sanatçı Hasan Nail Canat, sanatçıyla olan bağlarından örnekler vererek ustaya şükran borçlu olduğunu belirtti. Hasan Nail Canat’ın 70’li, 80’li ve 90’lı yıllarda Müslüman kimliğiyle sanat icra etmesini gösteren çok değerli bir sanatçı olduğunu ve bunu hayatında bizzat uyguladığını belirtti. Defalarca maddi sıkıntı ve zorluklarla karşılaşmasına rağmen kendisine, inancına ve yaşam tarzına uygun olmayan hiçbir ortamda çalışmadığını özellikle vurguladı. Yazdığı kitaplardan da bahseden Ahmet Sıvacı, Hasan Nail Canat’ın her zaman bir fikri ve davası olduğunu, bu uğurda çok bedeller ödeyerek çok başarılı bir sanatçı kimliğine sahip olduğunun altını çizdi. Hasan Nail Canat’ın yazar yönüne de vurgu yapmıştır. Özellikle çocuklar için yazdığı çocuk kitapları ve yetişkinler için yazdığı romanlar olduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da kendisine Hasan abi diye hitap ettiğini kaydederek, özellikle verdiği talimatla birçok yerde kültür merkezlerinin Hasan Nail Canat olarak adlandırıldığına değindi. Bunların arasında İstanbul’daki bazı kültür merkezlerine ve Elbistan’da yapılan amfi tiyatroya kendi adının verildiğini ve birçok ödüle layık görüldüğünü vurguladı.

Ahmet Sıvacı yaptığı konuşmada Hasan Nail Canat’ın Kayseri’de yetişmiş bir sanatçı olduğuna dikkat çekerek, Kayseri’de Hasan Nail Canat’a bu anlamda büyük bir destek eksikliği olduğunun altını çizdi. Birçok ilde kendi adına çeşitli kültür merkezleri bulunduğunu, Kayseri’de Hasan Nail Canat ustanın adını alacak bir kültür merkezinin kendisine vefa açısından büyük değer taşıdığını vurguladı. Programın sonunda Hasan Canat’ın torunu Hasan Canat ile de telefon görüşmesi yapan Ahmet Sıvacı, kendisinden sanatçı hakkında çeşitli bilgiler aktardı.

karpuzluhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu