Ekonomi

Kanada Bankası %5 faiz oranını koruyor, gelecekteki kesintilerin ipuçlarını veriyor

Kanada Merkez Bankası (BoC) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, para politikası tartışmalarında daha fazla faiz artırımından gelecekteki faiz indirimlerinin zamanlamasının dikkate alınmasına doğru bir değişime işaret ederek temel gecelik faiz oranını %5’te tuttuğunu duyurdu. Bu karar, Temmuz ayındaki artışın ardından faiz oranlarının sabit tutulduğu art arda dört politika toplantısının ardından geldi.

Enflasyon, Aralık ayı rakamlarına göre yıllık %3,4 ile Merkez Bankası’nın %2’lik hedefinin üzerinde ancak Haziran 2022’de görülen %8,1’lik zirvenin önemli ölçüde altında, BoC’nin odak noktası olmaya devam ediyor. Konseyin tartışmalarındaki değişikliği vurgulayan BoC, Vali Tiff Macklem, “Yönetim Konseyinin para politikasına ilişkin tartışması, politika faizimizin fiyat istikrarını sağlamak için yeterince kısıtlayıcı olup olmadığından, mevcut seviyede ne kadar kalması gerektiğine doğru değişiyor.” dedi.

Sabit faiz oranına rağmen Kanada para piyasaları beklentilerini değiştirdi ve Nisan ayında faiz indirimi ihtimali politika açıklaması öncesinde tahmin edilen %65’ten %40’a düştü. Ancak piyasalar hâlâ Haziran ayına kadar 25 baz puanlık bir indirim bekliyor.

Açıklamanın ardından Kanada doları, ABD doları karşısında %0,2 kayıpla hafif bir düşüş yaşadı.

TD Securities’in Kanadalı baş stratejisti Andrew Kelvin, BoC yöneticilerinin kalıcı enflasyon konusunda temkinli olduklarını ve enflasyon cephesinde daha fazla ilerleme kaydedilene kadar hızlı bir şekilde faiz oranlarını düşürmek istemediklerini söyledi.

BoC, gerekirse faiz oranlarını artırmaya hazır olduğunu belirten önceki açıklamalarını iptal etmişti. Ancak Macklem, faiz artırımlarının devamı olasılığını da tümüyle göz ardı etmedi ve “Yeni gelişmeler enflasyonu artırırsa yine de faiz artırmamız gerekebilir” dedi.

Merkez Bankası da ekonomik varsayımlarını güncelleyerek ilk çeyrekte ılımlı bir büyüme, sonrasında ise kademeli bir toparlanma öngördü. Enflasyonun 2024’ün ilk yarısına kadar yüzde 3 civarında kalması, ikinci yarıda yüzde 2,5’e düşmesi, 2025’te ise yüzde 2 hedefine dönmesi bekleniyor.

Konut fiyatları, gıda maliyetleri ve yüzde 4 ila yüzde 5 oranındaki ücret artışları gibi faktörler enflasyonun devam etmesine katkıda bulunuyor. Macklem, enflasyondaki herhangi bir önemli düşüşün muhtemelen yavaş ve tutarsız olacağını belirtti.

Macklem, faiz indirimlerini düşünmeden önce BoC’nin her zaman enflasyonist baskılarda bir azalma ve temel enflasyonda net bir düşüş eğilimi görmek istediğini belirtti. Bu temkinli yaklaşım, geçen yılın üçüncü çeyreğinde ekonominin daralması ve iş anketlerinin siparişlerde düşüş göstermesi ve önümüzdeki 12 ay içinde firmalar arasında resesyon beklentilerinin artmasıyla birlikte ekonomik yavaşlama işaretleri ortaya çıktığı bir dönemde ortaya çıktı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

viransehirhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu