Haber

İzmir depreminde yıkılan Rıza Bey Apartmanı ile ilgili davada belediye personeli dinlendi

İzmir’deki depremde en fazla can kaybının yaşandığı Rıza Bey Apartmanı’nın yıkımıyla ilgili 2’si tutuklu 15 sanıklının yargılanmasına devam edildi.

Mimar ASB ve müteahhit HHÖ. Cezaevinden Ses ve Peyzaj Bilgi Sistemine (SEGBİS) katıldılar. Salonda bazı tutuklu sanıklar, tarafların avukatları ve müştekiler de hazır bulundu.

Duruşmada, o dönemde Bayraklı Belediyesi Fen İşleri Müdür Yardımcısı olan sanık GE ile eski Bornova Belediyesi İmar Müdürü sanık MAU dinlendi.

Davalı GE, “Rızabey Apartmanı’na ilişkin Bayraklı Belediyesi Deprem Etüd Merkezi’nin 2012 tarihli Bina Deprem Risk Değerlendirme Raporu’nda binanın 3. grup risk kategorisinde yer aldığını ve performans analizi yapılarak güçlendirilmesi tavsiye edilmesine rağmen binayı teslim almadığını” belirtti. idari işlem başlatmış ve belgeye imza atmamış, varlığını savunmuştur.

Etüt merkezinin tavsiye niteliğinde olduğunu ve bağlayıcı olmadığını savunan GE, “Kararı vatandaşın kendisine bırakıyoruz. Biz sadece vatandaşa rehberlik ediyoruz. Performans analizi sonucu olmadan belediyeler bir şey yapamaz. ‘Zemin etüdü yaptırın’ diyoruz. ve ardından bir performans analizi.’ Ben masumum.” dedi.

Bir avukatın sorusu üzerine GE, “Performans analizi yapılmadan bina yıkılmaz. İdari işlem yapılamaz” dedi. o cevapladı.

Şikayetçilerden sanıklara yanıt

GE, “Neden performans analizi yapmadınız?” sorusuna ‘Çok pahalı’ yanıtını verince, şikayetçiler tepki gösterdi.

Sanık MAU eski Bornova Belediyesi İmar Müdürü de hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

MAU, o devir belgelerinde herhangi bir eksiklik görmediğini belirterek, “Projeyi çizenler mühendisler gibi en az 6-7 imzadan geçiyor. Ben imar müdürü olarak bu imzaları görüp onayladıktan sonra imzalıyorum. sözlerini kullandı.

Tutuklu sanık HHO. “Bu binaya dışarıdan dokunuldu. Eksik ya da kötü bir iş yapmadım. İyi iş çıkardım.” savunmasını sundu.

Sanık sağlık sorunlarını anlattıktan sonra bir müşteki, “Sağlık sorunlarımızdan da bahsedelim” dedi. sözlerine tepki gösterdi.

Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların mevcut halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

dava süreci

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde yıkılan İstek Beyefendi Apartmanı’nda 36 kişi hayatını kaybetti, 17 kişi de yaralandı.

13 sanık hakkında, binanın yıkılmasından sorumlu oldukları ileri sürülerek “kasten taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçundan dava açıldı.

Belediye görevlilerine ilişkin belge Devlet Memurları Soruşturma Bürosu’na gönderildi ve iki belediye görevlisi hakkında hazırlanan iddianame 13. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

GE ve MAU hakkında diğer kabahatlerden 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istendi.

İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmada, müştekinin avukatları ve Cumhuriyet savcısının talebi üzerine hakim, iki belediye görevlisi aleyhindeki dava dosyasını “birleştirme” gerekçesiyle İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderdi. anlaşmazlık”.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nin belgeleri asıl davayla birleştirme kararının ardından sanık sayısı 15’e çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu