Sağlık

‘Estetik’, estetik?

Evren Özdemir*

‘Estetik sevmiyorum’ diyen insanlar elbette hoşluktan ve estetik görüntüden hoşlanmadıklarını söylemiyorlar. Etrafta gördüklerini biriktirerek, yapılan bir değişikliğin doğal görünmeyebileceğini ve ahengi bozacağına inanırlar. Gerçek şu ki, başarılı çalışmalar sonucunda bir işlem yapılıp yapılmadığını anlayamıyoruz. Bu yüzden estetik kavramını yeniden gözden geçirmek gerekiyor.

Göz düşündüğümüzden daha fazlasını görür. ‘Beğenilmeyen estetik’ yani estetik olmayan unsurlar karşımızdaki kişi ile göz teması kurmamızı engeller. Bu maddeler çok fazla botoks ile ifadesiz olabileceği gibi ‘trend’ yapılmış veya detaylı incelenmemiş dişler de olabilir. Diş tedavileri hakkında konuşacağız; Dudaklara ve gülümseme hattına uymayan diş oranları, uygun olmayan, genellikle tombul veya kare diş formları, mat, fazla beyaz, tek renkli dişler, uygun olmayan yüzey pürüzlülükleri, yanakların içini dolduran büyük kıvrımlar ve yanakların içinde dolgun görün. fazla boşluk oluşturan dar kıvrımlar, ödemli ve kızarık diş etleri.

Yanlışlıkla kırılan dişlerin diş etleri ve komşu dişlerle uyumlu tedavisi (önce yukarıdan sonra aşağıdan).

Estetik diş hekimliği, görünen bölgede hangi tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa, tedavinin kusursuz bir şekilde yapılması ve ille de hoşa gitmesi gerekmemesidir. Ön bölgede çürümüş bir dişin tedavisi bu ise, yüzey özelliklerinin devamı, renk tutma ve mükemmel geçiş kadar değerli olabilir. Diş eti çekilmesi nedeniyle dişler farklı uzunluklarda görünüyorsa muhtemelen diş eti ameliyatları ve greft operasyonları gerekecektir. Kaybedilen bir diş söz konusu ise kemik ve diş etinin dişsiz bölgede oryantasyonu, implant yapılacaksa asıl konumu, implant bazlı veya dişle güçlendirilmiş protez yapılacaksa, doğal dişlere benzeyecek şekilde yapılmalıdır. Tam protezlerin ileri yaşlarda dişsiz hastalarda yanakları ve dudakları nasıl desteklediği hastalarımızın moralini büyük ölçüde etkiler. Yani estetik diş hekimliği, diş hekimliğinin tüm disiplinlerini kapsamaktadır.

GÜZEL ÖNCE SAĞLIKTIR

Uygulanan tedavilerin dokularla pürüzsüz uyumu, hem sağlık hem de estetik açıdan ekipman seçiminden çok daha değerlidir. Unutulmamalıdır ki iyi ekipman, keyifli bir tedavi için gerekli olan faktörlerden sadece biridir. Değerli bir ipek parçası veya özel bir ağaç, nasıl hazırlandığından son haline kadar hassas bir çalışma gerektiriyorsa (doğru planlama, doğru yerde kullanma, iyi boyut, titiz işçilik…), bilgi ve becerilerin diş tedavilerinde incelikle uygulanması gerekir. .

Dişler arasındaki boşluklar kapatıldığı halde (önce yukarıdan sonra aşağıdan sonra) doğal görünümlü diş etleriyle uyumlu tedavi.

DİŞLER DOĞAL BOYUTLARINDA KALABİLİR

Ancak dişlerin ışığı yansıtan yüzey formlarında yapılan değişiklikler ve bilinmeyen renklenmeler ile geniş diş olduğu için dar, küçük diş olduğu için büyük olarak algılanabilmektedir. Bu sayede örneğin dişleri açık olan birinin boşlukları kapatılabilir ve dişler doğal boyutlarında kalabilir.

Estetiği sağlayan ya da bozan en değerli faktörlerden biri de dişlerin şeffaflık oranıdır. En iyi sonuçları cam seramiklerde alıyoruz. Bu malzemeler çeşitli şeffaflık derecelerine sahiptir, etkinliğin gereksinimlerine göre seçiyoruz. Bunların en az ışık geçirgenliği bile zirkonyumdan daha estetik sonuçlar vermektedir. Zirkonyum malzemelerinin de çeşitleri bulunmaktadır. Arka dişlerde kullandığımız çiğneme kuvvetlerini taşıyacak kadar dayanıklı olanlar estetik olmaktan uzaktır. Ancak estetik alanda kullanılabilecek olanlar cam seramikler kadar estetik olmasalar da dişler birlikte çalışılacaksa sağlamlıkları nedeniyle tercih edilebilirler. Cam seramik ile sadece bireysel diş kaplamaları ve ‘lamine kaplamalar’ yapıyoruz. Metal takviyeli porselen dişlerde ışık geçirgenliği yoktur. Yine de renklerle gölgelendirilen, formları ve yüzey özellikleri uygun şekilde çalışılan bu porselen türü, mat ve diş eti ile uyumsuz kaba formlardaki zirkonyum dişlerden çok daha güzel durabilmektedir.

Eski tedavi (yukarıda), ışık geçirgenliği yüzey dalgası düzeltilmiş yeni tedavi (altta). (Fotoğraf: Evren Özdemir).

Dişlerin her birinin karakteristik özellikleri yüz sınırları ile örtüşmelidir. Boyutlar da değerlidir, hem tek tek dişlerin birbirine olan oranları hem de dişlerin yüzde olarak oranları. Her dişin en üst seviyesi olan zenit noktalarının diş etindeki yeri değerlidir. Özellikle diş boşlukları kapatıldığında ve bu noktanın konumu yeni duruma göre değişmediğinde gözlerimiz bunu tanımlayamadığımız bir tuhaflık olarak fark eder. Diğer yönler değerlidir; orta hatta yanlış eğim, doğru içe veya dışa doğru eğim, boşluk problemini çözerken daha doğal bir görüntü elde etmek için muhtemelen bilinmeyen dönüşler…

‘ESTETİK SEVMEYENLER’ EN İYİ TEDAVİLERİ ALABİLİR

Estetiği sevmeyen kişilerde dikkat çeken ortak özellik, keskin görüş ve incelikli estetik algılarıdır. Bu kişiler herhangi bir nedenle görünen bölgede tedaviye ihtiyaç duysa bile estetik, uyumlu ve doğal sonuçlar elde edebilirler. Çünkü hekimin estetik anlayışı, hassasiyeti ve kullandığı teknikler estetik sonuç elde etmek için çok değerlidir ancak yetersiz kalabilirler. Doktorun yaptığı işi takdir etmesi değerli, hastanın her gün aynaya baktığında kendini takdir etmesi daha değerlidir. Bu niyetle on yıldır günde üç paket sigara içen birine uygulanan renksiz, beyaz diş tedavisi hastanın tenine, göz beyazlarına hiç yakışmaz açıkçası.

Tedavi gören kişi yüzüne, gözlerine, gülümseme sınırına, dudaklarına uygun şekil, ton ve şeffaflık görürse yani hassas bir tedavi yapılırsa hoşuna gidecektir. Ama büyük, yalın, beyaz, dolgun bir ‘Hollywood gülüşü’ imajı istediğinden eminse, sonucun hoşluğu kişinin modaya göre şekillenen estetik algısına ve bu görüntünün kişiye tesadüfen yakışıp yakışmadığına bağlı olacaktır.

*Diş Hekimi (instagram/@dtevrenozdemir)

suruchaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu