Sağlık

Eczacılardan açıklama: Yeni bir model oluşturulmalı

ANKARA – Türk Eczacıları Birliği ve 54 Bölge Eczacı Odası lider ve yöneticileri 43. Dönem III. Bölgelerarası Buluşma için 20-22 Temmuz ortasında Muğla’da bir toplantıya gelerek eczacılık mesleğinin gündemindeki konuları görüştü.

Toplantıya ilişkin ortak açıklama yapan eczacılar, Türkiye’deki yanlış enflasyon ortamında mevcut İlaç Fiyat Kararnamesi’nin ilaç ve eczacılık alanındaki paydaşların ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirtti.

EZCAZİ FAKÜLTESİNE 50 BİN BAŞARILI TALEP

İlaç sıkıntısı ile karşı karşıya kalan eczacıların hastalarına ilaç temin etmekte zorlandıklarını ve bu alanda yeni bir model oluşturulması gerektiğini belirten eczacılar, yaptıkları açıklamada, “Yeni İlaç Fiyat Kararnamesi oluşturulurken görüşler ilaç ve sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından tüm paydaşlar alındı ​​ve yeni modelin inşasında aktif oldular, onlara rol verilmeli” dedi.

Eczacılık fakültelerinin sayı ve kontenjanlarının her geçen gün artırılmasını, bu fakültelere giriş başarı sırasına 50 bin ile son verilmesini, kamu kurumlarında eczacı istihdamının artırılmasını talep eden eczacıların beyannamelerinde öne çıkan başlıklar artırıldığı ve kamu çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiği şu şekilde sıralanmıştır:

ECZACILAR KONU İLE İLGİLENMİYOR : Kamu Kurum İndirimi (KKİ) uygulaması kaldırılmıştır. İlaç firmaları tarafından uygulanmayan veya eksik uygulanan ilaçların sayısı her geçen gün artmaktadır. Eczacılar bu ilaçları hastalarına maliyetinin altında sunmak zorunda kalmakta ve hastaların ilaca erişimi her geçen gün zorlaşmaktadır. İlaç firmaları bu indirimleri ödemek için farklı sistemler tasarlayarak eczacılara angarya uygulamaları dayatmaya acilen son vermelidir. Geri ödeme kurumu ile ilaç firmaları arasında çözülmesi gereken bu sorunun muhatabı eczacılar değildir. Bu sorun ivedilikle çözülemezse bu grup ilaçlar eczacılar tarafından kullanılamaz hale gelecek ve hasta mağduriyetleri kaçınılmaz olacaktır.

İLAÇA ERİŞİMİ ZORLAYACAK: Bazı ilaç firmalarının dağıtım kanallarına ilaç satış tarihlerini öne çekmeleri ve bu sürenin SGK’nın eczanelere geri ödeme süresinden daha kısa hale gelmesi, bu uygulamanın mali yükünün eczaneler tarafından eczanelerimize yüklenmesine neden olmaktadır. dağıtım kanalları. Bu uygulamalar gün geçtikçe artmakta ve artık dayanılmaz bir noktaya gelmektedir. Sistemin devamlılığının sağlanması amacıyla, Genel Sağlık Sigortası kapsamında Emekli Sandığı, Bağ-kur ve SSK’nın birleşmesi sürecinde akdedilen mevcut satış koşullarında başka bir değişiklik yapılmayacağı hususunun uygulanması, Ortada netleştirilmesi ve acilen düzenlenmesi gerekiyor.

DEPREM BÖLGESİNE GÜÇLENDİRME: Sarsıntı bölgesinde faaliyet gösteren eczacılar için takviye sağlanmalıdır. 1. Basamak Sağlık Hizmeti Kuruluşu olan eczanelerimizin vergi borcu ve diğer kamu ödeme yükümlülükleri ertelenerek, dönüş aşamasında kredi ve sübvansiyon gibi kolaylıklar sağlanarak deprem bölgelerimizde hizmet vermeye devam edebilmesi sağlanmalıdır. normal hayata.

HESAPLARA AKTARILDI:Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacılar Birliği arasında imzalanan 2023 yılı Katma Protokolüne göre, eczacıların mali konulara ilişkin 01/10/2022 tarihinden itibaren geçerli olan hakedişlerine ilişkin işlemlerin ivedilikle sonuçlandırılması ve bu ücretler bir an önce eczacıların hesaplarına aktarılmalıdır.

EK MALİYETLERİ ARTIRIR: Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından devreye alınan ısı-nem kontrolü uygulamaları eczanelere ek maliyet getirmektedir. Ülkemizin iklim kuralları ve ekonomik şartları düşünüldüğünde bu şartların sağlanması eczaneler tarafından karşılanamamakta ve sürdürülebilir olmamaktadır. Isı-nem uygulamalarına ilişkin kararlar yeniden düzenlenmelidir.

İSTİHDAM İÇİN DESTEK: Eczanelerimizde, özellikle yardımcı eczacı ve ikinci eczacı olmak üzere, taban fiyat kapsamında yapılan fiyatlandırma ile Kosgeb, İşkur gibi kuruluşların takviyeleri işçi istihdamını sağlayacak şekilde kullanılmalıdır. Bu kapsamda istihdam için gerekli olan destek programlarında eczanelerimiz de dahil olmak üzere kapsamlı ve kalıcı düzenlemeler yapılmalıdır. (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu