Haber

Çin ve Avustralya Dışişleri Bakanları Stratejik Diyalogda

PEKİN, 22 Aralık (Xinhua) — Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çarşamba günü Çin’in Pekin kentinde Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong ile 6. Çin-Avustralya Dış ve Stratejik Diyaloğu düzenledi.

Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi olan Wang, Wong’un ziyaretinin iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıl dönümüne denk geldiğini ve sembolik önem taşıdığını söyledi.

Çin ile Avustralya arasında tarihsel krizler veya temel çıkar çatışmaları olmadığına işaret eden Wang, iki tarafın karşılıklı olarak ihtiyaç duyulan iş birliği ortakları olması gerektiğini ve olabileceğini de sözlerine ekledi.

Wang, Çin-Avustralya kapsamlı stratejik ortaklığının sağlıklı ve kararlı gelişiminin devamının iki halkın temel çıkarlarına tamamen hizmet ettiğini ve Asya-Pasifik bölgesi ile dünyada barış ve kalkınmanın teşvik edilmesini sağladığını belirtti.

Çin’in yeni Avustralya hükümetinin ikili ilişkileri düzleştirme ve geliştirme konusundaki istekliliğini takdir ettiğini vurgulayan Wang, bu amaca ulaşmak için iki ülke cumhurbaşkanlarının vardığı değerli fikir birliğini iki tarafın ortaklaşa uygulaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Wang, iki tarafın diplomatik ilişkiler kurarken verilen taahhütlere uyması, gerçek bir karşılıklı anlayışa ve birbiriyle olgun bir şekilde geçinme yoluna bağlı kalması ve politikaların istikrarını sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Wang, Çin ve Avustralya’nın birbirlerinin egemenliğine, toprak bütünlüğüne, siyasi sistemine ve kalkınma modellerine saygı duymaları, birbirlerinin iç işlerine karışmaktan kaçınmaları ve birbirlerine eşit davranmaları gerektiğini söyledi.

Wang, her iki tarafı da iki ülke arasındaki farklılıkları gerçekten görmeye, tanımaya, kontrol etmeye ve aşmaya davet etti. Her iki tarafın da temaslar yoluyla anlayışı artırması ve istişareler yoluyla karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler bulması gerektiğini belirtti.

İki ekonominin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğuna ve çeşitli alanlarda Çin-Avustralya işbirliğinin büyük fırsatlar barındırdığına işaret eden Wang, iki tarafın uzlaşma ve iş birliğini bir destek noktası haline getirmesi, ortak çıkarları genişletmesi, ülkelerin kalkınmasını ve refahını artırması gerektiğini söyledi. iki halk daha fazla yararlanabilsinler diye.

Wong ise, Avustralya ve Çin’in diplomatik ilişkilerini kurarken belirledikleri karşılıklı saygı, eşitlik, karşılıklı yarar ve barış içinde bir arada yaşama ilkelerinin ikili ilişkilerin geliştirilmesinde önemli rol oynadığını belirtti.

Avustralya ile Çin arasındaki istikrarlı ve yapıcı ilişkilerin iki ülke ve bölgelerin çıkarlarına hizmet ettiğini hatırlatan Wong, Avustralya’nın yeni hükümetinin tek Çin unsuruna uyduğunu, iki ülke arasındaki farklılıkları büyütmek yerine gerektiği gibi yönettiğini söyledi. ve Çin ile Avustralya arasındaki çeşitli stratejik ortaklıkların altını çiziyor. Sahalarda temas ve münasebetleri tazelediğini ve geliştirdiğini ifade etti.

Diyalog sonrasında açıklanan ortak sonuç bildirgesinde, iki tarafın ikili ilişkiler, ticari ve ekonomik konular ile bölgesel ve uluslararası konular gibi alanlarda üst düzey ilişkileri sürdürme, diyaloğu başlatma veya yeniden başlatma ve kamuoyunu destekleme konusunda mutabık kaldığı belirtildi. değiş tokuşlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu